Posts

Cabaran Komik Online Malaysia 2016 : Silent Comic + Hero

Image
Assalammualaikum..

Yup! Cabaran Komik Online Malaysia kembali lagi. Acara tahunan yang menguji kemampuan dan kebolehan pelukis komik Malaysia hasilkan karya komik berdasarkan tema yang diberikan.

Tahap kesukaran cabaran pada tahun ini berbeza dengan tahun lepas. CKOM kali ini, pelukis dikehendaki menghasilkan Komik Bisu atau Silent Comic berdasarkan perkataan HERO.

Terima kasih di ucapkan kepada penaja pertandingan ini, Komik M sebagai penaja utama, Bookcafe sebagai penaja bersama, dan Buasirotak sebagai rakan media online. Oklah, tak nak cerita banyak, korang boleh baca syarat dan peraturan di bawah ini.

Hang Orang Utara? - Pelajarilah Asas Penghasilan Komik Indie Bersama PeKOMIK

Image
BERITA BAIK UNTUK PARA PENGGIAT KOMIK DI UTARA MALAYSIA!

PEKOMIK - Persatuan Pengiat dan Pelukis Komik Malaysia akan menganjurkan perkongisan tips-tips dan ilmu dalam penerbitan komik secara 'indie' atau komik terbit sendiri di acara BAHTERA 2016 (Edisi Utara).

Matnovel - Platform Percuma Untuk Penulis Light Novel Malaysia

Image
'Saya tak reti nak melukis komik tetapi saya ada cerita, camne ek?'

'Tak bestlah komik di matkomik, sy ada cerita best..siapa boleh lukis?'

'Saya suka menulis, ada tak laman khas untuknya?'

Mat selalu dapat pertanyaan macam ini, jadi setelah berfikir panjang akhirnya Mat telah buat keputusan.

Laman web Matnovel (http://www.matnovel.com) diwujudkan. Ianya sebuah platform PERCUMA untuk penulis Light Novel Malaysia untuk berkongsi karya penulisan.

Akhirnya Apps Matkomik Kini di Google Play

Image
Yup! Betul..

Usia website Matkomik telah masuk 3 tahun. Dari awal pembinaannya saya sentiasa mendapat permintaan agar dibangunkan Aplikasi Matkomik yang mana boleh di muatturun secara percuma di google play.

Setelah berhempas pulas, akhirnya permintaan korang menjadi kenyataan.

Pencarian Bakat Komik Seram Malaysia Kini Bermula!

Image
Assalammualaikum, sukacitanya Matkomik mempersembahkan pertandingan 'Pencarian Bakat Komik Seram Malaysia'. Anda rasa cerita anda seram? Nah! inilah peluang anda. Jom sertainya. Syarat dan peraturan seperti dibawah ini.

Inilah 5 Langkah Asas Untuk Hasilkan Komik Yang Perlu Korang Tahu

Image
Artikel asal ini telah dikongsikan oleh Danial Haikal di paradecomix.com

Hai semua! Korang berminat menghasilkan komik? Korang baru nak bermula… Hmm.. Ini langkah-langkah asas yang aku kongsikan! Hanya untuk mereka yang baru nak berjinak-jinak (beginner), yang dah pro tu mungkin ada cara mereka tersendiri. Sebenarnya, terdapat beberapa langkah untuk menghasilkan komik. Tetapi INGAT, langkah-langkah ini tak termaktub untuk semua pelukis komik kerana setiap pelukis ada cara dan teknik mereka tersendiri untuk menghasilkan komik.

10 Kartunis Lejen Kini Kembali Bergabung Semula Dalam Komik Jenama X

Image
Jika korang baca Majalah Ujang mesti korang kenal kartunis - Gayour, Sireh, Bijan, Aie, Ubi, Sukun, Tembakau, Bawang, Lengkuas dan Nik. Semasa awal penerbitan Majalah Ujang kartunis-kartunis ini adalah peneraju Majalah Ujang sehingga berjaya menjadi sebuah majalah humor yang diminati ramai.

Korea ada Webtoon, kini Malaysia ada Matkomik

Image
Asal usul Webtoon dari negara Korea, ia adalah komik yang dipaparkan secara online dan boleh dibaca secara percuma. Apa yang membezakan webtoon dengan yang komik online lain adalah cara pembacaannya iaitu 'pageless' yang mana pembaca 'scroll' kebawah untuk membaca komik. Syarikat Naver menjadi perintis webtoon ini. Ketahui lebih lanjut di sini 
Dewasa kini, jika kita tidak ikut kehendak pasaran kita akan ketinggalan. Dengan kadar penggunaan 'smartphone' yang makin meningkat ia telah membantu karya komik korea menerusi Webtoon dikenali ke peringkat international. Ini bagus untuk industri.

Komik Kena Rejek? Apa Yang Perlu Anda Lakukan

Image
Untuk pelukis komik baru, pengalaman karya komik di rejek oleh editor adalah sesuatu yang memeritkan. Dek kerana kecewa, ada juga di kalangan pelukis komik yang baru terus padam cita-cita untuk menjadi pelukis komik.

Jadi jika anda mengalami situasi begini apakah yang anda perlu lakukan?. Disini saya kongsikan beberapa tips untuk pelukis komik yang mana karya kena rejek oleh editor.

Anak Anda Suka Melukis Komik? Ikuti 3 Tips Ini

Image
Anda mempunyai anak yang suka membaca komik dan juga suka melukis komik?. Semestinya sebagai ibubapa anda inginkan yang terbaik untuk anak anda.
Untuk itu, disini saya senarai 3 Tips untuk ibubapa yang mempunyai anak yang suka melukis komik.

#1 SOKONG

Jangan kutuk / kritik dengan kata-kata kesat dan berilah komen yang membina. Ini kerana, jika anak di cemuh atau di kritik pada benda yang mereka minati sejak dari kecil lagi, kesannya akan sampai ke dewasa yang mana akan mempengaruhi sikap dan emosi seseorang itu.
# 2 ILMU
Setiap perkara perlu ada ilmu hatta melukis komik / kartun pun. Hantarlah anak ke kelas asas melukis atau menonton video tutorial di youtube. Boleh juga join Toon Tuition Oleh Kartunis Taugeh

#3 KONGSI
Share juga di media sosial untuk mendapat reaksi orang lain. PM  atau email pelukis komik yang anda kenal, sudah tentu akan mendapat feedback yang akan membantu anak anda. 
Saya harap dengan pengkongsian ini, ikatan perhubungan anak dengan ibubapa akan menjadi lebih erat. D…